Saturday, 8 July 2017

047: diameter


Diameter, kalau dicari maknanya:
Diameter (n.) – the lenght of a straight line passing through the center of a circle and connecting two point on the circumference.
- vocabulary.com
Jadi sekiranya aku meletakkan memori sebagai diameter yang menghubungkan antara titik pertama (aku yang dahulu) dan titik kedua (aku yang sekarang), legit kan?

Aku rasa aku sejenis manusia yang suka bergelumang dengan memori, boleh jadi jugak masa lalu. Dalam erti kata lain, a past-oriented person barangkali, seperti yang aku pernah belajar dalam subjek Social Studies dulu. Tak, jangan percaya; ni self-diagnosed. Aku antara manusia yang suka ingat benda-benda yang kadang-kadang pelakunya sendiri pun tak ingat. Sampai satu masa orang pun terkejut dengan apa yang ingat.

Haih, kalaulah aku punya memorization untuk ayat Quran pun semantap ini :')

Bila bercakap soal diameter, apa yang buat aku terfikir pasal benda ni sebenarnya selepas aku keluar dengan kawan-kawan baik aku sejak sekolah menengah. Lawak jap bila fikir, kawan-kawan sekolah rendah adalah kawan-kawan yang aku jumpa semula dekat universiti. Tapi kawan-kawan dari sekolah - to be precise since I moved during form 2 adalah mereka yang stay sampai sekarang. 

I can never be that glad, am I?

"Saya tengok semua orang dahlain sekarang. *** dah banyak cakap nakbandingkan dengan dulu." - A.

Boleh dikatakan, walaupun aku sendiri taktahu sama ada perubahan ini disebabkan perubahan persekitaran, masuk IPT misalnya ataupun disebabkan semua orang, pada satu titik akan membesar keluar dari sekadar ulat dalam kepompong. 

People changes. 
Reality bites.
And truth
.
.
.
.
.
Truth hurts.
"Kita semua dahberubah, mana ada orang kekal sama macam dulu. Kitorang nampak sama sebab kitorang taktunjuk je perubahan kitorang." - F.

Tapi kita takboleh naktahan ulat supaya selama-lamanya jadi ulat yang stay dalam kepompong. Takkiralah macam mana selamat sekalipun dia dalam kepompong tu. Ada orang yang kita terpaksa lepaskan. Dan sebagai kawan, seburuk mana pun perangai seseorang itu, seburuk mana pun layanan yang kita terpaksa hadap sementara dalam proses mereka mengenal dunia, taksalah kalau kita jadi yang akan sentiasa ada di hujung hari.

Because people constantly changes :)

Walaupun diameter akan sentiasa bertambah apabila perimeter bulatan jugak bertambah, tapi bad memories are also a part of memories - macam P'Hippie cakap dalam drama U Prince Series: The Crazy Artist.

Ye, aku layan Thai Lakorn.

Until the next time! May Allah ease everything :D

Wednesday, 5 July 2017

046b: Zaful, sincerely


Guess who in the cloud nine at the moment?

I placed the order on Monday (26 June – yes in amidst of drowning myself in Kuih Raya craziness guys), the payment being made on Wednesday (28 June) and I received the parcel today which is (4 July). 9 days in total. I do not expect the parcel would come anytime soon since I thought international shipping are going to take at least 2 week?

Apparently its not. And free international shipping until it is sent in front of your doorstep promised by Zaful, its true.

*click the picture to get redirected to the website*

Color Block Denim Spliced Dress
The material is surprisingly, nice. The first two upper block of the dress is made from polyester and the bottom block well, its denim – the light one. It has two pockets so I can rest my hand inside in order to look swag (read: suweeeeg).

It fits me perfectly, yet maybe I should have ordered 2XL instead because I prefer wearing something big (to ace the hip hop looks lol kidding). But I’m fine – I’m not gonna give up on you to my sister, dear new dress

I swear she would be cheering to have mine :’)

PU Leather Baby Breath Moon Quartz Watch
look at that crescent :D
You know I don’t wear watch yet this black watch strap is so comfortable. I really like the leather strap! And the rim (?) and all that glitters inside. The watch is wrapped with bubble wrap and was placed into a an envelope which also had bubble wrap inside. #HiglySecured.

Did I tell you how the face could act as an effective mirror :DD


So overall, I am satisfied. The items are in a good condition suitable with its price. The process is convenient and they actually respond to our email quite fast (working hour).